Вино ігристе, шампанське Товари ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо»
Шабо - один з найдавніших терруар Європи. Прабатьками виноробства в цьому регіоні вважаються стародавні греки. Саме вони в VI-II ст. до різдва Христового заснували на березі Чорного моря поселення Тіра (пізніше - м Аккерман) і першими висадили тут виноградники. А було це - ні багато ні мало - понад 2,5 тисячі років тому.
У 16 столітті в цих краях почався «турецька період». Турецьке поселення отримало назву «Аша-Абага», що перекладається як «нижні виноградники». Така назва була вибрана не випадково - територіально виноградники розташовувалися нижче р Аккерман (пізніше - Білгород-Дністровський). Тут вирощували різні сорти винограду, але серед них був один, який і до цього дня росте в Шабо, і вважається автохтонним - «Тельтов куруку», що в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст». Для збереження цих унікальних виноградних лоз в компанії «Шабо» створена спеціальна програма.
Початок культурного виноробства в цьому регіоні пов'язане зі швейцарськими переселенцями, які заснували тут в 1822 році виноробне поселення. Подолавши довгий шлях в 2,5 тисячі кілометрів, швейцарці з далекого кантону Во прибувають на берег Дністровського лиману - в Аша-Абага. Правда, через труднощі вимови вони швидко перейменували своє поселення - спочатку в Шабага, а потім і в Шабо. Засновник колонії Луї Тардан писав: «Якщо хочете побачити рай на землі, кращого місця не знайдете». Завдяки унікальним характеристикам терруара і винятковій працьовитості швейцарських переселенців ця територія поступово перетворилася в справжній виноградарський край. Саме швейцарці привнесли на цю землю європейські стандарти виноробства. І як результат, в 1847 році шабські вина отримали свою першу золоту медаль, поклавши, таким чином, початок своєрідної традиції - отримувати найвищі нагороди на кращих конкурсних дегустаціях світу.
У радянські часи підприємство спеціалізувалося на первинному виноробстві, і було одним з найбільших в Радянському Союзі. Виноградники Шабо були опорним пунктом для наукових досліджень. Тут вирощували виноград самих різних сортів, і виробляли виноматеріали для тихих та ігристих вин, великою популярністю користувалися також марочні вина. В період горбачовської «антиалкогольної кампанії» зусиллями місцевих жителів вдалося зберегти виноградні плантації і інфраструктуру підприємства. Але, все ж в роки перебудови виноробство в Шабо поступово занепало.
Багатовікові традиції шабського виноробства лягли в основу створення в 2003 році компанії «Шабо» - українського виноробного комплексу з повним циклом виробництва. Діяльність компанії спрямована на вирощування і переробку винограду, виробництво і реалізацію алкогольної продукції Shabo, створеної виключно з добірного винограду. За короткий термін підприємство стало лідером галузі. Сьогодні широкий асортимент продукції Shabo представлений у всіх регіонах України, а також в Грузії, Ізраїлі, Китаї, Польщі, Латвії, Естонії, Бельгії, Франції, Данії, Чехії, США, Бразилії, Канаді, Азербайджані, Японії, Норвегії та Великобританії.
Показано з 1 по 8 із 8 (всього сторінок: 1)